Συνταγες

Featured
Μελωμένο χοιρινό με αποξηραμένα δαμάσκηνα και βερίκοκα
Easy
Fairly expensive

Αυτό το μελένιο χοιρινό θα πρωταγωνιστήσει στο εορταστικό σας τραπέζι και θα κλέψει τις εντυπώσεις. 

Prep

Cook

Category: Φαγητά
Tags:

Ingredients

For 6 Person(s)

Για το μελωμένο χοιρινό

3 κιλά χοιρινό χωρίς κόκκαλο
10 αποξηραμένα δαμάσκηνα
10 αποξηραμένα βερίκοκα
2 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο
1.5 κ.σ. μουστάρδα σκόνη
1 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκάλι
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
0.5 φλιτζάνι κόκκινο κρασί

Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, θυμάρι

Για το χριστουγεννιάτικο πιλάφι

300 γρ. συκωτάκια πουλιών ψιλοκομμένα
2 ποτήρια ρύζι μακρύκοκκο
4 ποτήρια νερό ή ζωμό κότας ζεστό
6 βρασμένα και ψιλοκομμένα κάστανα
3 κ.σ. σταφίδα ξανθιά ή μαύρη
3 κ.σ. κουκουνάρι
3 κ.σ. αποξηραμένα cranberries
3 κ.σ. ελαιόλαδο ή βούτυρο

Αλάτι και πιπέρι

Μελωμένο χοιρινό με αποξηραμένα δαμάσκηνα και βερίκοκα Directions

  1. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράσσουμε το χοιρινό σε όλη την έκτασή του, για να γίνει πιο μαλακό. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και λίγο θυμάρι. Τοποθετούμε το χοιρινό σε μία γάστρα.
  2. Ανακατεύουμε τη σκόνη μουστάρδας με το ελαιόλαδο και περιχύνουμε το χοιρινό. Έπειτα ανακατεύουμε το χυμό πορτοκαλιού με το μέλι και περιχύνουμε το χοιρινό με την μισή ποσότητα. Με τα χέρια μας απλώνουμε καλά το μείγμα και τα μπαχαρικά πάνω στο χοιρινό.
  3. Προσθέτουμε λίγο νερό στη γάστρα και αν θέλουμε λίγες μικρές πατάτες ολόκληρες ή κομμένες. Στις πατάτες προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, ελαιόλαδο, μουστάρδα. Ψήνουμε στο φούρνο στον αέρα με κλειστό καπάκι στους 120-150 βαθμούς για 3 ώρες περίπου.
  4. Την τελευταία μία ώρα ανοίγουμε τη γάστρα και προσθέτουμε την υπόλοιπη μισή κούπα με το χυμό πορτοκαλιού και το μέλι. Κλείνουμε ξανά το καπάκι. 
  5. Μισή ώρα πριν κλείσουμε το φαγητό μας προσθέτουμε στην γάστρα τα αποξηραμένα βερίκοκα και δαμάσκηνα τα οποία μουλιάζουν μέσα στο κρασί από την ώρα που το κρέας μπήκε στον φούρνο. 
  6. Σερβίρεται ζεστό με χριστουγεννιάτικο πιλάφι. 
  7. Φτιάξτε το χριστουγεννιάτικο πιλάφι: Για το χριστουγεννιάτικο πιλάφι θα ξεκινήσετε βάζοντας ελαιόλαδο ή βούτυρο στην κατσαρόλα σας. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτετε τα συκωτάκια πουλιών και τσιγαρίζετε για 2-3 λεπτά. Έπειτα προσθέτετε το μακρύκοκκο ρύζι, και ανακατεύετε μέχρι να λαδωθεί καλά.
  8. Προσθέτετε το ζεστό νερό ή τον ζεστό ζωμό κότας, αλάτι και πιπέρι, σκεπάζετε και βράζετε σε χαμηλή φωτιά (στο 3) για 20 λεπτά.
  9. 5 λεπτά πριν κατεβάσετε το ρύζι σας από το μάτι της κουζίνας, δοκιμάζετε το ρύζι στο αλατοπίπερο και προσθέτετε το κουκουνάρι, την σταφίδα, τα cranberries και τα κάστανα. Ανακατεύετε και συνεχίζετε το βράσιμο για άλλα 5 λεπτά. 

Watch Video

Nutrition facts

Reviews 0/5

InessaEamr

data analysis coursework data analysis coursework coursework writing help

Add review

Your email address is not used in any manner

Share This Recipe

Ωράριο λειτουργίας Κεντρικού Καταστήματος

  • Δευ - Σάβ: 01:00 - 13:00
  • Τρι - Πεμ - Παρ: 15:30 - 19:00
  • Κυριακή: 04:00 - 10:00 & 17:00 - 22:00

Στοιχεία Κεντρικού καταστήματος

  • Δημοτική Αγορά Αγ. Στεφάνου, Χαλκίδα
  • 22210 20007 (Τηλέφωνο)
  • 22210 80338 (Φαξ)
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ωράριο λειτουργίας Καταστήματος Χαλκίδας

  • Δευ - Τετ - Σάβ: 08:00 - 16:00
  • Τρι - Πεμ - Παρ: 08:00 - 21:00
  • Κυριακή: Κλειστά

Στοιχεία καταστήματος Χαλκίδας

  • Κριεζώτου 79 & Αρεθούσης, Χαλκίδα
  • 22210 83418 (Τηλέφωνο)
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • efood-logo