Θεϊκό νηστίσιμο ελιόψωμο, τραγανό απ' έξω και αφράτο από μέσα. Ψωμί και ελιές όλα σε μια λαχταριστή, τραγανή φρατζόλα με γεύση από χωριάτικο ψωμί.
Category: | Φαγητά |
Tags: |
3.25 φλ. αλεύρι για ψωμί |
1.5 κ.γ. ξερή μαγιά σε σκόνη (κοφτό) |
1.5 κ.γ. αλάτι |
1.5 φλ. χλιαρό νερό |
1.5 φλ. ψιλοκομμένες ελιές |
-Εννοείται πως μπορούμε να ψήσουμε το ελιόψωμο αμέσως μετά το πρώτο 3ωρο φουσκώματος της ζύμης. Δηλαδή αφού φτιάξουμε τη ζύμη θα την αφήσουμε να ξεκουραστεί για 2 ή για 3 ώρες σε ένα ζεστό σημείο και μετά θα της δώσουμε σχήμα και θα την ψήσουμε. Όμως, όσο πιο πολύ αφήνουμε μία ζύμη μαγιάς να ωριμάσει, τόσο πιο πλούσιο θα είναι το άρωμα του ψωμιού. Τόσο πιο αφράτη θα γίνει φρατζόλα και πιο τραγανή η κόρα της.
Εγώ σας προτείνω να ζύμωσε τη ζύμη και να την ξεχάσετε σκεπασμένη στον πάγκο της κουζίνας σας. Δεν θα πιστεύετε τη νοστιμιά του ψωμιού που θα φτιάξετε. Καλύτερα κι από προζύμι θα μοσχοβολάει.
–Μπορείτε στο ελιόψωμο να προσθέσετε ό,τι μυρωδικά σας αρέσει. Ρίγανη, θυμάρι ή δεντρολίβανο. Ο γλυκάνισος και ο μάραθος του ταιριάζουν επίσης πάρα πολύ.
–Θα μπορούσατε επίσης να προσθέσετε ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα, ψιλοκομμένη ψητή πιπεριά, σοταρισμένο κρεμμύδι ή βότανα, είναι ιδανικά για το ελιόψωμο. Λίγο τυρί, τρίμματα φέτας ή λίγο κεφαλοτύρι μέσα στο ελιόψωμο θα απογειώσουν τη γεύση του. Αυτό όμως μόνο για όσους δε νηστεύουν.
-Ψήνοντας το ψωμί μέσα σε καυτή γάστρα, αυτό που κάνετε στην ουσία είναι να δημιουργείτε έναν μικρό φούρνο μέσα στον ηλεκτρικό φούρνο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνει πολύ τραγανή η κόρα του ψωμιού και να ψηθεί πιο σωστά μέχρι μέσα.
–Τα δυο φουσκώματα της ζύμης είναι απαραίτητα καθώς με το πρώτο φούσκωμα μετά από 2-3 ώρες δηλαδή, η ζύμη έχει αναπτύξει φυσαλίδες από την ενεργή μαγιά. Αυτές τις διώχνουμε με το ξεφούσκωμα της ζύμης και μετά έρχεται το δεύτερο φούσκωμα, που μας δίνει μια αέρινη ψίχα στο ψωμί μας. Μην παραλείψετε τα δύο στάδια φουσκώματος αν θέλετε να γίνει τέλειο το ελιόψωμό σας.
Συνταγή από εδώ
vegetarian Vegan lactose free
Per Serving