Συνταγες

Featured
Σιροπιαστή πορτοκαλόπιτα
Easy
Fairly cheap

Μια αφράτη, ζουμερή, πεντανόστιμη και γεμάτη αρώματα πορτοκαλόπιτα που γίνεται με φύλλο κρούστας και γιαούρτι και σιροπιάζεται με ένα παχύρρευστο σιρόπι πορτοκαλιού, το οποίο σίγουρα θα δοκιμάσεις (και θα θες κι άλλο) πριν φτάσει στο γλυκό σου!

Prep

Cook

Category: Επιδόρπια
Seasons:  December November October September June May April March February January
Tags:

Ingredients

For 8 Serving(s)

Υλικά

1 πακέτο φύλλα κρούστας, 450-500γρ (ή αλεύρι μαλακό, ίδια ποσότητα)
250 ml ελαιόλαδο απαλό ή ηλιέλαιο
250 γρ ζάχαρη
4 μεγάλα αυγά
3 μεγάλα πορτοκάλια (το ξύσμα τους)
300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό με 2% λιπαρά
20 γρ. baking powder (1 φακελάκι)
1 σφηνάκι λικέρ πορτοκαλιού (προαιρετικά)

2 βανίλιες

Για το σιρόπι

250 ml χυμό πορτοκαλιού
1 ποτήρι νερό
250 γρ. ζάχαρη
1 μικρό λεμόνι (τον χυμό)
1 ξυλάκι κανέλα (προαιρετικά)
1 σφηνάκι λικέρ πορτοκαλιού (προαιρετικά)

πολύ λεπτές φέτες πορτοκαλιού ή λεμονιού ή μανταρι

Σιροπιαστή πορτοκαλόπιτα Directions

  1. Για ταψάκι 33Χ23εκ
  2. Ξεκινήστε, ανοίγοντας τη συσκευασία του φύλλου και τραβώντας με το χέρι να κοπούν μικρά κομμάτια.
  3. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω κάτω ή αέρα.
  4. Βάλτε στο μίξερ τα αυγά και τη ζάχαρη και χτυπήστε με το σύρμα μέχρι να γίνουν λευκή κρέμα. Λαδώστε το ταψάκι που θα χρησιμοποιήσετε και μέσα σ' αυτό, ξύστε τα πορτοκάλια. Εσείς θα μαζέψετε το ξύσμα με τη σπάτουλα και θα το ρίξετε στα αυγά, όμως τα αιθέρια έλαια θα έχουν αρωματίσει και το ταψάκι και το λάδι.
  5. Προσθέστε κουταλιά κουταλιά, ενώ χτυπάτε σε μέτρια ταχύτητα, το γιαούρτι, τις βανίλιες και το baking powder. Συνεχίστε προσθέτοντας το ελαιόλαδο σε αργή ροή. Αν θέλετε βάλτε και το σφηνάκι με το λικέρ πορτοκαλιού.
  6. Βγάλτε τον κάδο από τη βάση του μίξερ και προσθέστε λίγα λίγα τα φύλλα ανακατεύοντας καλά. Θέλετε να ανακατευτούν ομοιογενώς και να μην μείνουν σβώλοι. Ή βγάλτε το σύρμα, βάλτε το εξάρτημα του γάντζου ζυμώματος και συνεχίστε στη πιο χαμηλή ταχύτητα το ανακάτεμα όσο ρίχνετε κομμάτια φύλλου μέσα στο μίγμα.
  7. Αφήστε για λίγη ώρα, όσο να ετοιμάσετε τα υλικά για το σιρόπι.
  8. Στύψτε τα πορτοκάλια που χρησιμοποιήσατε και μετρήστε 1 κούπα χυμό. Αν δεν φτάνει συμπληρώστε με νερό. Βάλτε σε κατσαρόλα μαζί με 1 κούπα ζάχαρη, κανέλα (αν θέλετε) και αφήστε να βράσει όσο να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέστε τις φετούλες πορτοκαλιού και το χυμό λεμονιού. Κατεβάστε από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει.
  9. Ρίξτε την μίγμα της πίτας στο λαδωμένο ταψί, χτυπήστε την στον πάγκο για να φύγει ο φυλακισμένος αέρας και να απλωθεί σωστά και βάλτε για ψήσιμο.
  10. Στη μισή ώρα θα έχει πάρει χρώμα. Σκεπάστε με αλουμινόχαρτο, αν χρειάζεται και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλη μισή ώρα. Θα έχει ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και θα έχει πάρει ωραίο χρώμα και από κάτω.
  11. Βγάλτε από το φούρνο και περιχύστε κουταλιά κουταλιά με το κρύο σιρόπι. Σκεπάστε με το αλουμινόχαρτο για να ρουφήξει και διατηρήστε το γλυκό σκεπασμένο μέχρι να το καταναλώσετε. Αν το αφήσετε στον αέρα στεγνώνει.
  12. Μπορείτε επίσης να:
  13. προσθέσετε κομματάκια σοκολάτας στο μίγμα (μετά το φύλλο) ώστε να γίνει ψηφιδωτό και πορτοκαλοσοκολατένιο.
  14. προσθέσετε κομμάτια πορτοκάλι γλυκό στο μίγμα. Το κάνει εξαιρετικά νόστιμο.
  15. προσθέσετε στο σιρόπι μια κουταλιά της σούπας μαρμελάδα πορτοκάλι, η οποία θα αφήσει  λεπτοκομμένες φλουδίτσες πάνω στην γυαλιστερή επιφάνεια της πίτας σας.

Recipe notes

Πολλές συνταγές χρησιμοποιούν ηλιέλαιο ή σπορέλαιο, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και απαλό ελαιόλαδο, όπως σε αυτή την συνταγή. Για να καταλάβετε αν το ελαιόλαδό σας είναι καλό για το γλυκό, δοκιμάστε μια γουλιά. Αν σας δώσει γλυκιά γεύση στο στόμα και δεν σας αφήσει πικράδα στο λάρυγγα, τότε είναι απαλό λάδι και κατάλληλο και για γλυκά και για μαγιονέζα.

Επειδή ο χειμώνας φέρνει σε αφθονία τα εσπεριδοειδή και είναι σίγουρο πως θα πέσουν στα χέρια σας φρέσκα, ζουμερά λεμόνια και φουσκωτές, γλυκές κλημεντίνες, κρατήστε την ίδια συνταγή για να κάνετε λεμονόπιτα ή μανταρινόπιτα.

Σ’ αυτή τη συνταγή, το φύλλο κρούστας αντικαθιστά το αλεύρι. Αν, για κάποιο λόγο δεν έχετε φύλλο κρούστας αλλά έχετε αλεύρι μαλακό, ενώστε το απαλά με το μίγμα στο τέλος, ψήστε και σιροπιάστε όπως λέει η συνταγή. Θα έχετε πεντανόστιμα σιροπιαστά κέικ πορτοκαλιού, λεμονιού ή μανταρινιού.

Συνταγή από εδώ

Nutrition facts

Be the first to post a review

Your email address is not used in any manner

Share This Recipe

Ωράριο λειτουργίας Κεντρικού Καταστήματος

  • Δευ - Σάβ: 01:00 - 13:00
  • Τρι - Πεμ - Παρ: 15:30 - 19:00
  • Κυριακή: 04:00 - 10:00 & 17:00 - 22:00

Στοιχεία Κεντρικού καταστήματος

  • Δημοτική Αγορά Αγ. Στεφάνου, Χαλκίδα
  • 22210 20007 (Τηλέφωνο)
  • 22210 80338 (Φαξ)
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ωράριο λειτουργίας Καταστήματος Χαλκίδας

  • Δευ - Τετ - Σάβ: 08:00 - 16:00
  • Τρι - Πεμ - Παρ: 08:00 - 21:00
  • Κυριακή: Κλειστά

Στοιχεία καταστήματος Χαλκίδας

  • Κριεζώτου 79 & Αρεθούσης, Χαλκίδα
  • 22210 83418 (Τηλέφωνο)
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • efood-logo