Μια αφράτη, ζουμερή, πεντανόστιμη και γεμάτη αρώματα πορτοκαλόπιτα που γίνεται με φύλλο κρούστας και γιαούρτι και σιροπιάζεται με ένα παχύρρευστο σιρόπι πορτοκαλιού, το οποίο σίγουρα θα δοκιμάσεις (και θα θες κι άλλο) πριν φτάσει στο γλυκό σου!
Category: | Επιδόρπια |
Seasons: | December November October September June May April March February January |
Tags: |
1 πακέτο φύλλα κρούστας, 450-500γρ (ή αλεύρι μαλακό, ίδια ποσότητα) |
250 ml ελαιόλαδο απαλό ή ηλιέλαιο |
250 γρ ζάχαρη |
4 μεγάλα αυγά |
3 μεγάλα πορτοκάλια (το ξύσμα τους) |
300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό με 2% λιπαρά |
20 γρ. baking powder (1 φακελάκι) |
1 σφηνάκι λικέρ πορτοκαλιού (προαιρετικά) |
250 ml χυμό πορτοκαλιού |
1 ποτήρι νερό |
250 γρ. ζάχαρη |
1 μικρό λεμόνι (τον χυμό) |
1 ξυλάκι κανέλα (προαιρετικά) |
1 σφηνάκι λικέρ πορτοκαλιού (προαιρετικά) |
Πολλές συνταγές χρησιμοποιούν ηλιέλαιο ή σπορέλαιο, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και απαλό ελαιόλαδο, όπως σε αυτή την συνταγή. Για να καταλάβετε αν το ελαιόλαδό σας είναι καλό για το γλυκό, δοκιμάστε μια γουλιά. Αν σας δώσει γλυκιά γεύση στο στόμα και δεν σας αφήσει πικράδα στο λάρυγγα, τότε είναι απαλό λάδι και κατάλληλο και για γλυκά και για μαγιονέζα.
Επειδή ο χειμώνας φέρνει σε αφθονία τα εσπεριδοειδή και είναι σίγουρο πως θα πέσουν στα χέρια σας φρέσκα, ζουμερά λεμόνια και φουσκωτές, γλυκές κλημεντίνες, κρατήστε την ίδια συνταγή για να κάνετε λεμονόπιτα ή μανταρινόπιτα.
Σ’ αυτή τη συνταγή, το φύλλο κρούστας αντικαθιστά το αλεύρι. Αν, για κάποιο λόγο δεν έχετε φύλλο κρούστας αλλά έχετε αλεύρι μαλακό, ενώστε το απαλά με το μίγμα στο τέλος, ψήστε και σιροπιάστε όπως λέει η συνταγή. Θα έχετε πεντανόστιμα σιροπιαστά κέικ πορτοκαλιού, λεμονιού ή μανταρινιού.
Συνταγή από εδώ