Καθαρίζουμε καλά και κόβουμε σε ροδέλες τις σουπιές. Τις προσθέτουμε σε μια κρύα κατσαρόλα, την οποία θερμαίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία. Μετά από περίπου 2 λεπτά θα δούμε ότι θα αρχίσουν να βγαίνουν αρκετά υγρά.
Μόλις έχουν εξατμιστεί αρκετά από τα υγρά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το πράσο και δυναμώνουμε τη θερμοκρασία σε υψηλή. Μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και στη συνέχεια σβήνουμε με το λευκό κρασί. Το αφήνουμε σχεδόν να εξατμιστεί και προσθέτουμε τη δάφνη, την τομάτα, το ζωμό ή το νερό και τέλος το σπανάκι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί με τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και με μισόκλειστο καπάκι μαγειρεύουμε για 45 λεπτά. Ανά διαστήματα κοιτάμε αν χρειάζεται λίγο παραπάνω νερό.
Τέλος, διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι, αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο άνηθο, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού.
Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε με φρυγανισμένο ψωμί.