Συνταγες

Featured
Κρέμα λεμόνι πορτοκάλι
Super easy
Cheap

Βελούδινη κρέμα λεμόνι ή κρέμα λεμόνι-πορτοκάλι. Το κλασικό lemon curd γίνεται μόνο με λεμόνι και είναι μια από τις ωραιότερες κρέμες. Μπορείς να κάνεις μίξη εσπεριδοειδών για μοναδικό αποτέλεσμα. Τρώγεται στο ψωμί, σαν γέμιση σε μπισκότα, κέικ, τούρτες ή αν την ανακατέψεις με χτυπημένη κρέμα έχεις μια υπέροχη μους.

Prep

Cook

Category: Επιδόρπια

Ingredients

For 1 Batch(es)

Υλικά

150 γρ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
6 κρόκους αυγών
1 πορτοκάλι, το ξύσμα
1 λεμόνι, το ξύσμα
1 μανταρίνι, το ξύσμα
100 γρ. φρέσκο χυμό ανάμεικτο (πορτοκάλι-λεμόνι-μανταρίνι)
125 γρ. κρύο βούτυρο (κομμένο σε καρέ)

Κρέμα λεμόνι πορτοκάλι Directions

  1. Για το κλασικό lemon curd, χρησιμοποιούμε φρέσκα λεμόνια ακέρωτα. Στην δική μου εκδοχή μπλέκω τα εσπεριδοειδή και βγαίνει αρωματική βελούδινη κρέμα με μοναδική γεύση και έντονο χρώμα που τρώγεται με το κουτάλι.
  2. Ανακατεύουμε το ξύσμα και τη ζάχαρη πολύ καλά να βραχεί η ζάχαρη. Θα γίνει σαν βρεγμένη άμμος. Μπορείτε να βάλετε το ξύσμα με τη ζάχαρη στο μπλέντερ και να τα αλέσετε μαζί ώστε να πάρετε όλο το αιθέριο άρωμα από την φλούδα λεμονιού-πορτοκαλιού.
  3. Χωρίζουμε τους κρόκους από το ασπράδι. Φυλάμε το ασπράδι για μελλοντική χρήση, σκεπασμένο στο ψυγείο για 5 ημέρες ή στην κατάψυξη για εβδομάδες.
  4. Βάζουμε τους κρόκους σε μικρή κατσαρόλα με χοντρή βάση. Με σύρμα χειρός χτυπάμε τους κρόκους να σπάσουν καλά και να ανακατευτούν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη με το ξύσμα, ανακατεύουμε πολύ καλά να αραιώσει το μίγμα αυγών και να λιώσει λίγο η ζάχαρη. Να γίνει ανοιχτόχρωμο από το χτύπημα το αυγό με τη ζάχαρη.
  5. Προσθέτουμε το χυμό στους κρόκους κι ανακατεύουμε. Βάζουμε την κρέμα λεμόνι-πορτοκάλι σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύοντας συνεχώς περιμένουμε περίπου 8-10΄ να πυκνώσει και να γίνει παχιά η σύστασή της.
  6. Μόλις εμφανιστούν οι πρώτες φουσκάλες στην επιφάνεια, τότε είναι έτοιμη.
  7. Βυθίστε μια ξύλινη κουτάλα στην κρέμα. Όταν η κρέμα είναι έτοιμη, αφήνει παχιά στρώση επάνω στην κουτάλα.
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά την lemon curd και ρίχνουμε μέσα το κρύο βούτυρο σε κομματάκια. Ανακατεύουμε με μαρίζ μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ομογενοποιηθεί η κρέμα λεμόνι.
  9. Για πιο λείο αποτέλεσμα και βελούδινη κρέμα, σουρώνουμε την κρέμα σε λεπτή σίτα, πιέζοντας έτσι ώστε να περάσει όλη η ποσότητα της κρέμας από τη σίτα.
  10. Η κρέμα lemon curd όσο είναι ζεστή είναι ρευστή, αλλά όταν κρυώσει θα πήξει.
  11. Αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένο βάζο 400 γραµ. και αφού κρυώσει η κρέμα σφραγίζουμε με το καπάκι. Διατηρείται στο ψυγείο για 10 ημέρες ή στην κατάψυξη μέχρι και 3 μήνες .
  12. Τον χυμό λεμονιού που θα σας περισσέψει μπορείτε να τον κάνετε σπιτική συμπυκνωμένη λεμονάδα. Το ίδιο και τα άλλα εσπεριδοειδή. Ακολουθήστε την ίδια συνταγή αντικαθιστώντας απλώς το φρούτο. 

Recipe notes

Συνταγή από εδώ

 

Μυστικά για lemon curd

  • Χωρίστε τα αυγά ώστε να μην υπάρχει καθόλου ασπράδι μέσα στο μπολ με τους κρόκους. Ένας διαχωριστής αυγού είναι ιδανικός ή η παλάμη σας με πολλή προσοχή, ώστε να φύγει τελείως το ασπράδι από τον κρόκο.

 

  • Αν έχετε χρόνο, ανακατέψτε τη ζάχαρη με το ξύσμα σε ένα μπολ, σκεπάστε με μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να υγροποιηθεί .

 

  • Μπορείτε να χτυπήσετε στο μπλέντερ το ξύσμα με τη ζάχαρη να γίνει σαν βρεγμένη άμμος για να να βγάλει η φλούδα όλα τα αρώματα και να γίνει η κρέμα φανταστική.

 

  • Φτιάξτε την κρέμα σε χαμηλή φωτιά και προσοχή στο ανακάτεμα. Ειδικά, ανακατέψτε περιμετρικά στη βάση της κατσαρόλας.

 

  • Αν έχετε θερμόμετρο ζαχ/κης όταν η κρέμα φτάσει στους 82,5 °C είναι έτοιμη.

 

  • Σε αυτή τη δόση έβαλα χυμό από 2 πορτοκάλια ζουμερά κι ένα λεμόνι μέτριo. Αντίστοιχα το ξύσμα ήταν από 2 πορτοκάλια κι ένα λεμόνι.

 

  • Σκεπάστε με εφαπτόμενη μεμβράνη την επιφάνεια της κρέμας για να παραμείνει λεία στην επιφάνεια της χωρίς να δημιουργηθεί πέτσα. Αφού κρυώσει τελείως, σκεπάζετε με καπάκι και διατηρείτε την κρέμα στο ψυγείο.

 

  • Μπορείτε να τη φτιάξετε με όποιο εσπεριδοειδές αγαπάτε. Μανταρίνι, λεμόνι, πορτοκάλι ή μίξη αυτών.

 

  • Είναι ιδανική για πρωινό, για γέμιση σε γλυκά, κέικ, μπισκότα κλπ.

 

  • Όταν ανακατέψετε μια ποσότητα κρέμας με χτυπημένη κρέμα, τότε έχετε μια υπέροχη μους με γεύση εσπεριδοειδών.

 

  • Αν καταψύξετε την lemon curd, για να τη χρησιμοποιήσετε, πρέπει να τη βάλετε στη συντήρηση του ψυγείου από το προηγούμενο βράδι και να μην την αποψύξετε βεβιασμένα.

 

  • Αν φτιάξετε κλασική Lemon curd χωρίς άλλο φρούτο, τότε αυξήστε τη ζάχαρη σε 1 φλιτζάνι (200 γραµ.).

 

  • Η κρέμα παίρνει έντονο ή ελαφρύ χρώμα ανάλογα το ξύσμα του φρούτου. Αν θέλετε ένταση στο χρώμα, μια πρέζα κιτρινόριζα θα δώσει φως στο κίτρινο χρώμα.

Nutrition facts

Be the first to post a review

Your email address is not used in any manner

Share This Recipe

Ωράριο λειτουργίας Κεντρικού Καταστήματος

  • Δευ - Σάβ: 01:00 - 13:00
  • Τρι - Πεμ - Παρ: 15:30 - 19:00
  • Κυριακή: 04:00 - 10:00 & 17:00 - 22:00

Στοιχεία Κεντρικού καταστήματος

  • Δημοτική Αγορά Αγ. Στεφάνου, Χαλκίδα
  • 22210 20007 (Τηλέφωνο)
  • 22210 80338 (Φαξ)
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ωράριο λειτουργίας Καταστήματος Χαλκίδας

  • Δευ - Τετ - Σάβ: 08:00 - 16:00
  • Τρι - Πεμ - Παρ: 08:00 - 21:00
  • Κυριακή: Κλειστά

Στοιχεία καταστήματος Χαλκίδας

  • Κριεζώτου 79 & Αρεθούσης, Χαλκίδα
  • 22210 83418 (Τηλέφωνο)
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • efood-logo