Για το κλασικό lemon curd, χρησιμοποιούμε φρέσκα λεμόνια ακέρωτα. Στην δική μου εκδοχή μπλέκω τα εσπεριδοειδή και βγαίνει αρωματική βελούδινη κρέμα με μοναδική γεύση και έντονο χρώμα που τρώγεται με το κουτάλι.
Ανακατεύουμε το ξύσμα και τη ζάχαρη πολύ καλά να βραχεί η ζάχαρη. Θα γίνει σαν βρεγμένη άμμος. Μπορείτε να βάλετε το ξύσμα με τη ζάχαρη στο μπλέντερ και να τα αλέσετε μαζί ώστε να πάρετε όλο το αιθέριο άρωμα από την φλούδα λεμονιού-πορτοκαλιού.
Χωρίζουμε τους κρόκους από το ασπράδι. Φυλάμε το ασπράδι για μελλοντική χρήση, σκεπασμένο στο ψυγείο για 5 ημέρες ή στην κατάψυξη για εβδομάδες.
Βάζουμε τους κρόκους σε μικρή κατσαρόλα με χοντρή βάση. Με σύρμα χειρός χτυπάμε τους κρόκους να σπάσουν καλά και να ανακατευτούν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη με το ξύσμα, ανακατεύουμε πολύ καλά να αραιώσει το μίγμα αυγών και να λιώσει λίγο η ζάχαρη. Να γίνει ανοιχτόχρωμο από το χτύπημα το αυγό με τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε το χυμό στους κρόκους κι ανακατεύουμε. Βάζουμε την κρέμα λεμόνι-πορτοκάλι σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύοντας συνεχώς περιμένουμε περίπου 8-10΄ να πυκνώσει και να γίνει παχιά η σύστασή της.
Μόλις εμφανιστούν οι πρώτες φουσκάλες στην επιφάνεια, τότε είναι έτοιμη.
Βυθίστε μια ξύλινη κουτάλα στην κρέμα. Όταν η κρέμα είναι έτοιμη, αφήνει παχιά στρώση επάνω στην κουτάλα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά την lemon curd και ρίχνουμε μέσα το κρύο βούτυρο σε κομματάκια. Ανακατεύουμε με μαρίζ μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ομογενοποιηθεί η κρέμα λεμόνι.
Για πιο λείο αποτέλεσμα και βελούδινη κρέμα, σουρώνουμε την κρέμα σε λεπτή σίτα, πιέζοντας έτσι ώστε να περάσει όλη η ποσότητα της κρέμας από τη σίτα.
Η κρέμα lemon curd όσο είναι ζεστή είναι ρευστή, αλλά όταν κρυώσει θα πήξει.
Αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένο βάζο 400 γραµ. και αφού κρυώσει η κρέμα σφραγίζουμε με το καπάκι. Διατηρείται στο ψυγείο για 10 ημέρες ή στην κατάψυξη μέχρι και 3 μήνες .
Τον χυμό λεμονιού που θα σας περισσέψει μπορείτε να τον κάνετε
σπιτική συμπυκνωμένη λεμονάδα. Το ίδιο και τα άλλα εσπεριδοειδή. Ακολουθήστε την ίδια συνταγή αντικαθιστώντας απλώς το φρούτο.