Τα μυστικα μας

photo: selfsufficientme.com
04 Mar 2021
(0 votes)

Σωστή αποστείρωση βάζων και μπουκαλιών

Κάθε εποχή έχει τα δικά της φρούτα και λαχανικά. Έτσι, πολλές φορές, εκτός από το να τα καταναλώνουμε φρέσκα ή μαγειρεμένα, φτιάχνουμε μαρμελάδες. τουρσί, σάλτσες, γλυκά ώστε ναι μεν να τα απολαύσουμε και σε άλλες μορφές, αλλά και να μπορέσουμε να αποθηκεύσουμε μερικά για αργότερα μέσα στη χρονιά. Για να διατηρηθούν καλά κατά την αποθήκευση τους όμως όλα όσα φτιάνουμε, χρειάζεται τα βάζα και τα μπουκάλια που θα χρησιμοποιήσουμε να έχουν αποστειρωθεί σωστά. 

Η διαδικασία της αποστείρωσης βάζων και μπουκαλιών λοιπόν είναι απαραίτητη για να διατηρηθούν τα γλυκά, οι μαρμελάδες, τα τσάτνι, οι σάλτσες και τα τουρσιά ή το γιαούρτι, επίσης τα λικέρ και γενικά ό,τι θέλουμε να συντηρήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, δηλαδή να κάνουμε κονσερβοποίηση στο σπίτι. Αν τα γυάλινα σκεύη δεν είναι αποστειρωμένα, αφήνουμε να κρυώσει το περιεχόμενό τους, τα φυλάμε στο ψυγείο και φροντίζουμε να καταναλωθούν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Στο ψυγείο βάζουμε επίσης αποστειρωμένα βάζα από τη στιγμή που έχουν ανοιχτεί.

Πριν από την αποστείρωση τα γυάλινα δοχεία πρέπει να καθαριστούν σχολαστικά.

Σαπουνίζουμε πολύ καλά τα μπουκάλια, τα βάζα και τα καπάκια τους. Τα ξεπλένουμε με ζεστό νερό και τα βουτάμε σε νερό που βράζει πιάνοντάς τα με μια καθαρή λαβίδα για να μην καούμε. Αν τα βάζα είναι χρησιμοποιημένα, καθαρίζουμε προσεκτικά τα υπολείμματα από παλιά μαρμελάδα ή σάλτσα που πιθανόν υπάρχει γύρω από το χείλος τους.

photo: alpack.ie

Αν υπάρχουν οσμές, μπορούμε να τις αφαιρέσουμε ρίχνοντας στο βάζο ή στο μπουκάλι λίγο καθαρό οινόπνευμα. Βιδώνουμε το καπάκι και το αφήνουμε να μείνει για λίγη ώρα ανάποδα ανακινώντας το κάθε τόσο. Κατόπιν το ξεπλένουμε και συνεχίζουμε τη διαδικασία της αποστείρωσης.

Με τον ίδιο τρόπο πλένουμε βάζα με γυάλινο καπάκι και λάστιχο το οποίο εφαρμόζει γύρω από το στόμιο. Ελέγχουμε μήπως το λάστιχο δεν εφαρμόζει σωστά ή έχει σχιστεί.

photo: innerpickle.com.au

 

Στεγνή αποστείρωση στο φούρνο

Σε λαμαρίνα στρώνουμε μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα διπλωμένη στα δύο. Τοποθετούμε τα βάζα και τα καπάκια τους ανάποδα, με το στόμιο να ακουμπάει επάνω στην πετσέτα, και βάζουμε τη λαμαρίνα σε προθερμασμένο φούρνο στους 100° C, για 15 - 30 λεπτά.

Με γάντι σιλικόνης βγάζουμε τα βάζα από τον φούρνο κρατώντας τα απ' έξω και προσέχοντας να μην αγγίξουμε το αποστειρωμένο εσωτερικό τους. Τα γεμίζουμε αμέσως όπως είναι ζεστά μέχρι επάνω με τη ζεστή μαρμελάδα ή το γλυκό του κουταλιού, χρησιμοποιώντας ένα φαρδύ χωνί, που δεν πρέπει να ακουμπάει στο βάζο. Έτσι θα αποφύγουμε τις πιτσιλιές και δεν θα λερώσουμε το στόμιο. Για να μη σπάσει το βάζο από τη διαφορά θερμοκρασίας, θα πρέπει να είναι ζεστό όπως και το γλυκό.

photo: Answers.com

Κλείνουμε αμέσως τα βάζα, πολύ σφιχτά. Τα γυρίζουμε ανάποδα, με το καπάκι προς τα κάτω, και τα αφήνουμε μέχρι να κρυώσουν. Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε πολύ καλή κονσερβοποίηση.

photo: tasteforlife.com


Η κονσερβοποίηση είναι πετυχημένη όταν στο κέντρο του καπακιού υπάρχει ελαφρύ βαθούλωμα (αφαλός) προς τα μέσα. Χαρακτηριστικός είναι επίσης ο ήχος που ακούγεται όταν ανοίγουμε για πρώτη φορά το βάζο και ο οποίος επιβεβαιώνει την ύπαρξη κενού αέρος. Αν ο αφαλός δεν έχει μπει προς τα μέσα, βάζουμε το βάζο στο ψυγείο.

Αποστείρωση και κονσερβοποίηση σε νερό που βράζει

Πλένουμε τα βαζάκια με ζεστό νερό και απορρυπαντικό, τα ξεπλένουμε καλά με ζεστό νερό και τα αφήνουμε να στεγνώσουν εντελώς.

Σε μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο στρώνουμε μια βαμβακερή πετσέτα. Αυτό είναι απαραίτητο για να μη σπάσουν τα βάζα όταν έρθουν σε επαφή με τον πάτο. Προσθέτουμε νερό και βάζουμε να βράσει.

 

photo: signalmountainfarm.com‏
 

Γεμίζουμε τα βάζα με το καυτό γλυκό, τα κλείνουμε και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Τα βαζάκια θα πρέπει να στέκονται όρθια και το νερό να τα σκεπάζει εντελώς. Τα αφήνουμε μέσα στο νερό που βράζει για 10 λεπτά, τα βγάζουμε με λαβίδες και πιαστράκια από σιλικόνη, αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου και τα αποθηκεύουμε σε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό μέρος.

 

photo: rurification.blogspot.gr

Πηγή: εδώ

 

Read 963 times

1 comment

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Ωράριο λειτουργίας Κεντρικού Καταστήματος

 • Δευ - Σάβ: 01:00 - 13:00
 • Τρι - Πεμ - Παρ: 15:30 - 19:00
 • Κυριακή: 04:00 - 10:00 & 17:00 - 22:00

Στοιχεία Κεντρικού καταστήματος

 • Δημοτική Αγορά Αγ. Στεφάνου, Χαλκίδα
 • 22210 20007 (Τηλέφωνο)
 • 22210 80338 (Φαξ)
 • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ωράριο λειτουργίας Καταστήματος Χαλκίδας

 • Δευ - Τετ - Σάβ: 08:00 - 16:00
 • Τρι - Πεμ - Παρ: 08:00 - 21:00
 • Κυριακή: Κλειστά

Στοιχεία καταστήματος Χαλκίδας

 • Κριεζώτου 79 & Αρεθούσης, Χαλκίδα
 • 22210 83418 (Τηλέφωνο)
 • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 • efood-logo