Προετοιμάστε τη σχάρα για έμμεσο ψήσιμο σε μέτρια φωτιά.
Ψήνετε τις γλυκοπατάτες σε έμμεση θερμοκρασία, με το καπάκι κλειστό, για περίπου 1 ώρα, γυρίζοντας τες 3 – 4 φορές. Τις αφαιρείτε από τη σχάρα και όταν κρυώσουν αρκετά για να μπορείτε να τις διαχειριστείτε, κόβετε τις πατάτες στη μέση κατά μήκος. Αφαιρείτε τη φλούδα και βάζετε τις πατάτες σε ένα μπολ, σκεπάζοντάς τες με αλουμινόχαρτο.
Αλείφετε τις φέτες κρεμμυδιού με το λάδι και καρυκεύετε ομοιόμορφα με αλάτι και πιπέρι. Ψήστε πάνω από την άμεση θερμότητα, με το καπάκι κλειστό όσο το δυνατόν περισσότερο, μέχρι να μαλακώσουν, 10 έως 12 λεπτά, γυρίζοντάς τες 1 – 2 φορές. Τις αφαιρείτε από τη σχάρα και τις αφήνετε να κρυώσουν. Στη συνέχεια τις κόβετε σε κυβάκια.
Χρησιμοποιώντας ένα μίξερ, πολτοποιείτε τις πατάτες με το βούτυρο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε τα κρεμμύδια σε κύβους και ανακατεύετε καλά. Καρυκεύετε με περισσότερο αλάτι και πιπέρι, αν θέλετε. Σερβίρετε ζεστός.