Featured
Γκρατέν με μανιτάρια, μπρόκολο, μπέικον και μπεσαμέλ
Fairly difficult
Fairly cheap

Παρά την αφθονία των υλικών αυτού του πιάτου, ταιριάζει πολύ σε ένα φθινοπωρινό τραπέζι, ιδιαίτερα αν συνοδεύεται από μια πλούσια χωριάτικη σαλάτα.

Prep

Cook

Category: Φαγητά
Seasons:  December November October January
Tags:

Ingredients

For 6 Person(s)

Υλικά

0.5 κιλό μανιτάρια διάφορα
1 κιλό φουντίτσες από φρέσκο μπρόκολο
6 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

Για την μπεσαμέλ

3 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
4 κ.σ. αλεύρι
1.5 νεροπότηρο γάλα φρέσκο πλήρες
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 φρέσκο αυγό
2 φλιτζάνια κασέρι ψιλοτριμμένο

Γκρατέν με μανιτάρια, μπρόκολο, μπέικον και μπεσαμέλ Directions

  1. Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεματάτε για 10 λεπτά τις φουντίτσες από τα μπροκολάκια μέσα σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει. Τα βγάζετε και τα ακουμπάτε σε σουρωτήρι. Σκουπίζετε τα μανιτάρια με βρεγμένη πετσέτα και τα ψιλοκόβετε.
  2. Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο και το ζεσταίνετε καλά. Ρίχνετε το τριμμένο κρεμμύδι και το ψιλοκομμένο μπέικον. Σοτάρετε καλά για 2-3 λεπτά.
  3. Προσθέτετε τα μανιτάρια και μαγειρεύετε ανακατεύοντας πού και πού. Σβήνετε με το λευκό κρασί, αφήνετε να πάρει βράση και μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να απορροφηθεί όλη η σάλτσα του τηγανιού.
  4. Παίρνετε ένα μέτριο ταψάκι του φούρνου, βάζετε μέσα τις φουντίτσες από τα βρασμένα μπροκολάκια, τις πιέζετε ελαφρά να κάτσουν, ανάμεσά τους ρίχνετε τα μαγειρεμένα μανιτάρια αδειάζοντας όλο το περιεχόμενο του τηγανιού και αφήνετε το ταψάκι στην άκρη όσο ετοιμάζετε την μπεσαμέλ.
  5. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε καλά το φρέσκο βούτυρο και ρίχνετε μέσα το αλεύρι. Το σοτάρετε για 2-3 λεπτά μέχρι να σκουρύνει και ρίχνετε μέσα το φρέσκο γάλα. Ανακατεύετε μέχρι να σχηματιστεί μια παχύρρευστη κρέμα.
  6. Ρίχνετε μέσα το μοσχοκάρυδο, σπάτε ένα αβγό και ανακατεύετε γρήγορα για να απορροφηθεί. Στο τέλος ρίχνετε το κασέρι. Περιχύνετε με την μπεσαμέλ το ταψάκι με τα μπροκολάκια και ψήνετε στους 180°C για 45-60 λεπτά και μέχρι να σχηματιστεί μια χρυσή κρούστα από πάνω. Το σερβίρετε ζεστό στο τραπέζι.

Recipe notes

Συνταγή από εδώ

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Food Styling: Tina Webb

Nutrition facts

Be the first to post a review

Your email address is not used in any manner

Share This Recipe

Ωράριο λειτουργίας Κεντρικού Καταστήματος

  • Δευ - Σάβ: 01:00 - 13:00
  • Τρι - Πεμ - Παρ: 15:30 - 19:00
  • Κυριακή: 04:00 - 10:00 & 17:00 - 22:00

Ωράριο λειτουργίας Καταστήματος Χαλκίδας

  • Δευ - Τετ - Σάβ: 08:00 - 16:00
  • Τρι - Πεμ - Παρ: 08:00 - 21:00
  • Κυριακή: Κλειστά