Αρθρα

Φτου φτου σκόρδα
20 Mar 2021
(0 votes)

Φτου φτου σκόρδα

Ένα πράγμα που γνωρίζουν όλοι για το σκόρδο είναι ότι διαθέτει μια χαρακτηριστική, έντονη μυρωδιά, η οποία μάλιστα ενοχλεί πολλούς και έχει ως αποτέλεσμα να το αποφεύγουν στη διατροφή τους. Αυτό που μας διαφεύγει είναι πως αυτή η μυρωδιά που πλέον αποτελεί συνώνυμο της λέξης "σκόρδο" είναι ακριβώς ο λόγος που το σκόρδο έχει συνδεθεί με διάφορες λαϊκές δοξασίες που θέλουν τους βολβούς και τους καρπούς με έντονη οσμή να διαθέτουν μαγικές δυνάμεις, που τους προσδίδουν ιδιότητες φυλακτηρίου, ή αλλιώς φυλακτού. 

Έτσι λοιπόν, αν κοιτάξουμε από τα αρχαία ακόμα χρόνια, το σκόρδο θεωρούνταν φυλακτό που προστάτευε από τους βρικόλακες και τα κακά δαιμόνια και αργότερα και από το μάτι. Κάπως έτσι βγήκαν μάλιστα και οι εκφράσεις "φτου φτου σκόρδα" και "σκόρδα στα μάτια σου", εκφράσεις που χρησιμοποιούνται κατά βάση για να αποτρέψουμε το μάτιασμα σε κάτι ή κάποιον που θαυμάζουμε. 

Το σκόρδο βέβαια δεν έχει πρωταγωνιστήσει μόνο στις λαϊκές δοξασίες, ούτε μόνο στα βιβλία και τον κινηματογράφο όπου πολύ συχνά το βλέπουμε. Ιστορικά μιλώντας αυτή τη φορά, το σκόρδο ήταν η αιτία για την πρώτη απεργία που έγινε στο τέλος της 20ης δυναστείας στην Αίγυπτο. Πιο συγκεκριμένα, οι εργάτες που κατασκεύαζαν τις πυραμίδες 3500 χρόνια πριν, με τα πενιχρά μέσα που διέθεταν και τις άθλιες συνθήκες εργασίας που επικρατούσαν, αποφάσισαν να προβούν σε απεργία όταν ο Φαραώ Ραμσής Γ' τους διέκοψε την παροχή σκόρδων.

Το σκόρδο τότε αποτελούσε το κύριο μέρος της καθημερινής διατροφής των Αιγύπτιων εργατών. Καταναλωνόταν ωμό, μαζί με επίσης ωμό κρεμμύδι, μπίρα και ψωμί ζέας, καθώς πιστευόταν ότι τους χάριζε ενέργεια, δύναμη και αντοχή καθώς και προφύλαξη από διάφορες ασθένειες- και κανείς δεν ήθελε άρρωστους εργάτες. όποτε υπήρχε υπόνοια ότι κάποιος σκλάβος επρόκειτο να εγκαταλείψει τα καθήκοντα του έδιναν επιπλέον σκόρδο. Υπολογίζεται ότι ο Ραμσής Γ' ξόδεψε περί τα 2.000.000 δολάρια για το σκόρδο που παρείχε στους δούλους- εργάτες.

Φεύγοντας όμως από τις λαϊκές παραδόσεις και την ιστορία, και προχωρώντας λίγο σε λημέρια άλλα, βλέπουμε πως το σκόρδο έχει παίξει καταλυτικό ρόλο και στην ιατρική, λαϊκή και σύγχρονη. 

Σκοπός δεν είναι να κουράσουμε με πολλές πληροφορίες ή εξεζητημένους όρους, όμως αξίζει να αναφερθούμε έστω επιγραμματικά σε κάποιες από τις θεραπευτικές ιδιότητες που του έχουν προσδοθεί.

Στην Παραδοσιακή ιατρική το σκόρδο χρησιμοποιείτε ως εφιδρωτικό, τονωτικό και καρδιοτονωτικό, ανιπυρετικό, διεγερτικό, αποχρεμπτικό, αντισηπτικό, αντιμεθυστικό, εναντίον της αρτηριακής πίεσης, αλλά και παθήσεων που σχετίζονται με το αναπνευστικό σύστημα. Επιπλέον, οι θεραπευτικές ιδιότητες του συνδέονται και με την καταπολέμηση ασθενειών όπως η λέπρα, ο κοκκύτης, η επιληψία, τα ρευματικά, ακόμα και η υστερία.

Η σύγχρονη ιατρική συμφωνεί σε αρκετά σημεία με την λαϊκή ως προς τις θεραπευτικές ιδιότητες του σκόρδου. Υπάρχουν μάλιστα και πολλές επιστημονικές μελέτες και εκθέσεις που αναφέρουν πως το σκόρδο περιέχει κάποια συστατικά που φαίνεται πως καθυστερούν την εξέλιξη διάφορων ασθενειών, όπως εγκεφαλικό, καρδιοπάθειες καθώς και διάφορες λοιμώξεις.

Αυτή ήταν μόνο η αρχή για όσα θα μπορούσαμε να πούμε για το σκόρδο.

Μείνετε συντονισμένοι για το επόμενο άρθρο που θα αναλύσει τα συστατικά του και τη χρήση του στην μαγειρική!

Read 2310 times Last modified on Monday, 22 March 2021 08:41

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Ωράριο λειτουργίας Κεντρικού Καταστήματος

 • Δευ - Σάβ: 01:00 - 13:00
 • Τρι - Πεμ - Παρ: 15:30 - 19:00
 • Κυριακή: 04:00 - 10:00 & 17:00 - 22:00

Στοιχεία Κεντρικού καταστήματος

 • Δημοτική Αγορά Αγ. Στεφάνου, Χαλκίδα
 • 22210 20007 (Τηλέφωνο)
 • 22210 80338 (Φαξ)
 • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ωράριο λειτουργίας Καταστήματος Χαλκίδας

 • Δευ - Τετ - Σάβ: 08:00 - 16:00
 • Τρι - Πεμ - Παρ: 08:00 - 21:00
 • Κυριακή: Κλειστά

Στοιχεία καταστήματος Χαλκίδας

 • Κριεζώτου 79 & Αρεθούσης, Χαλκίδα
 • 22210 83418 (Τηλέφωνο)
 • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 • efood-logo